ERVARINGSVERHAAL
van een buurvrouw

Zorgen om mijn 74-jarige buurvrouw

Na mijn hele leven in de drukke stad te hebben gewoond, heb ik 1,5 jaar geleden toch toegegeven aan de wens van mijn man om naar het platteland te verhuizen. Wij kwamen naast mevrouw Peeters wonen, een 74-jarige vrouw die nog actief in het leven stond.

Ik zag haar regelmatig met haar hondje wandelen, boodschappen doen en ik wist dat ze tweemaal per week een kaartclubje had. Onze hondjes gingen niet zo goed samen, vandaar dat ik nauwelijks contact met haar had. We hadden er geen ruzie over, maar we lieten elkaar met rust. Daarbij werk ik in de zorg en draai ik onregelmatige diensten, dus ben ik weinig thuis.

Het begon me ineens op te vallen dat ik de buurvrouw al een tijdje niet had gezien. Ik telde terug en besefte me dat dit al een dag of tien zo was. De gordijnen in haar huis waren veelal gesloten en ik had haar twee keer vanuit mijn slaapkamerraam in haar badjas op de veranda een sigaret zien roken. Dat waren de enige keren dat ik haar gezien had.

We hadden niet veel contact met haar, maar toch begon ik me zorgen om haar te maken. Het knaagde aan me.

Tijdens het avondeten begon ik erover tegen mijn man en vroeg of hem hetzelfde opgevallen was. Hij leek onverschillig. ‘Het is een vrouw op leeftijd, misschien is ze aan het dementeren’. Dat baarde me nog meer zorgen. ‘Daarom juist, ze woont alleen. Misschien is er iets aan de hand. Zou er nog goed voor het hondje worden gezorgd?’

Mijn onderbuikgevoel vertelde me dat ik er iets mee moest doen, maar ik wilde ook niet de bemoeial zijn.

Diezelfde avond besloot ik om te bellen met Meldpunt Signaal. Een vriendin tipte me om daar naartoe te bellen, nadat ik haar tijdens ons sportmoment de situatie had uitgelegd. De deskundige van Meldpunt Signaal luisterde naar mijn verhaal.Weet je buurvrouw dat je je zorgen om haar maakt?’, werd me vervolgens gevraagd. Ik schrok van deze vraag. Ik bedacht me dat ik mijn zorgen niet eens gedeeld heb met haar. Hierop kreeg ik het advies om aan te bellen bij de buurvrouw en te vragen hoe het met haar ging.

Dit heb ik de volgende dag meteen gedaan. Ik schaam me bijna voor wat de situatie bleek te zijn. De buurvrouw was gevallen en had haar enkel gebroken, daardoor was ze aan huis gebonden. Vanaf morgen zou ze ondersteuning krijgen bij het huishouden. Ze klonk verder vrij opgewekt en gaf aan het fijn te vinden dat ik mijn zorgen met haar kwam bespreken. Ik heb haar aangeboden dat als ze hulp nodig had, ze me kon bellen. Zo zie je maar dat een situatie anders kan zijn dan de invulling die je er zelf aan had gegeven.

Meldpunt Signaal is 24/7 bereikbaar voor iedereen die zich zorgen maakt om een persoon die verward gedrag vertoont. Je krijgt iemand aan de lijn met veel kennis en ervaring in het werkveld. Zij kunnen jou adviseren en hebben een grote kennis van de regionale sociale kaart. Meldpunt Signaal is te bereiken via 0900-0116.

ERVARINGSVERHAAL
van een buurvrouw

Zorgen om mijn 74-jarige buurvrouw

Na mijn hele leven in de drukke stad te hebben gewoond, heb ik 1,5 jaar geleden toch toegegeven aan de wens van mijn man om naar het platteland te verhuizen. Wij kwamen naast mevrouw Peeters wonen, een 74-jarige vrouw die nog actief in het leven stond.

Ik zag haar regelmatig met haar hondje wandelen, boodschappen doen en ik wist dat ze tweemaal per week een kaartclubje had. Onze hondjes gingen niet zo goed samen, vandaar dat ik nauwelijks contact met haar had. We hadden er geen ruzie over, maar we lieten elkaar met rust. Daarbij werk ik in de zorg en draai ik onregelmatige diensten, dus ben ik weinig thuis.

Het begon me ineens op te vallen dat ik de buurvrouw al een tijdje niet had gezien. Ik telde terug en besefte me dat dit al een dag of tien zo was. De gordijnen in haar huis waren veelal gesloten en ik had haar twee keer vanuit mijn slaapkamerraam in haar badjas op de veranda een sigaret zien roken. Dat waren de enige keren dat ik haar gezien had.

We hadden niet veel contact met haar, maar toch begon ik me zorgen om haar te maken. Het knaagde aan me.

Tijdens het avondeten begon ik erover tegen mijn man en vroeg of hem hetzelfde opgevallen was. Hij leek onverschillig. ‘Het is een vrouw op leeftijd, misschien is ze aan het dementeren’. Dat baarde me nog meer zorgen. ‘Daarom juist, ze woont alleen. Misschien is er iets aan de hand. Zou er nog goed voor het hondje worden gezorgd?’

Mijn onderbuikgevoel vertelde me dat ik er iets mee moest doen, maar ik wilde ook niet de bemoeial zijn.

Diezelfde avond besloot ik om te bellen met Meldpunt Signaal. Een vriendin tipte me om daar naartoe te bellen, nadat ik haar tijdens ons sportmoment de situatie had uitgelegd. De deskundige van Meldpunt Signaal luisterde naar mijn verhaal.Weet je buurvrouw dat je je zorgen om haar maakt?’, werd me vervolgens gevraagd. Ik schrok van deze vraag. Ik bedacht me dat ik mijn zorgen niet eens gedeeld heb met haar. Hierop kreeg ik het advies om aan te bellen bij de buurvrouw en te vragen hoe het met haar ging.

Dit heb ik de volgende dag meteen gedaan. Ik schaam me bijna voor wat de situatie bleek te zijn. De buurvrouw was gevallen en had haar enkel gebroken, daardoor was ze aan huis gebonden. Vanaf morgen zou ze ondersteuning krijgen bij het huishouden. Ze klonk verder vrij opgewekt en gaf aan het fijn te vinden dat ik mijn zorgen met haar kwam bespreken. Ik heb haar aangeboden dat als ze hulp nodig had, ze me kon bellen. Zo zie je maar dat een situatie anders kan zijn dan de invulling die je er zelf aan had gegeven.

Meldpunt Signaal is 24/7 bereikbaar voor iedereen die zich zorgen maakt om een persoon die verward gedrag vertoont. Je krijgt iemand aan de lijn met veel kennis en ervaring in het werkveld. Zij kunnen jou adviseren en hebben een grote kennis van de regionale sociale kaart. Meldpunt Signaal is te bereiken via 0900-0116.

Iedereen kan ons bellen

Iedereen kan ons bellen. Naasten, hulpverleners en ook mensen die zich zorgen maken om hun eigen gedrag. Meldpunt signaal is altijd bereikbaar. Iedere dag en iedere nacht. 24 uur per dag.

Over Meldpunt Signaal

In Noord-Limburg werken de 7 gemeenten (Peel en Maas, Beesel, Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Gennep) met partners samen aan een goed werkende keten rondom personen met verward gedrag. Hier is de inrichting van een meld- en adviespunt rondom verward gedrag onderdeel van.

Lees meer

Samen zorgen we voor elkaar